Sunday, April 22, 2007

یادگیری از اینترنت در سه دقیقه

حتما زیاد برای شما پیش آمده که بخواهید مطلب جدیدی را از اینترنت یاد بگیرید، مطلبی که شاید قبل از آن چیزی در موردش نمی دانستید. یکی از مشکلاتی که امروزه بشر با آن روبرو است پیدا کردن اطلاعات مورد نظرش از میان انبوه اطلاعات نامرتبط بر روی اینترنت هست. هر چند موتور های جستجوی قدرتمند امروزی در این زمینه کمک زیادی می کنند ولی هنوز نمی توان گفت که همه اطلاعات مورد نظر ما را می توانند برای ما پیدا کنند. روش هایی که در اینجا آورده ام بیشتر تجربیات شخصی خودم است و چیزهایی که از دیگران یاد گرفته ام، حتما شما هم از بعضی از این روش ها یا همه آنها استفاده می کنید (اگر شما تجربیات بهتری دارید لطفا کامنت بگزارید).

خوب جستجو کنید: خیلی مهم است که که چه کلمات یا عباراتی را برای جستجو به کار می برید، گاهی ممکن است کلمه نامربوطی در عبارت جستجوی شما وجود داشته باشد که شما را از هدفتان دور کند. گاهی اوقات لازم است قبل از اینکه به دنبال موضوع اصلی بگردید کمی به دنبال کلید واژه های مربوط به موضوع مورد نظرتان بگردید. در دست داشتن کلید واژه های مورد نظر اولین گام برای جستجوی درست است. از این گذشته سعی کنید زبان پرس و جوی(Query Language) موتور جستجویتان را خوب یاد بگیرید تا بتوانبد از او سوالات خوبی بپرسید. معمولا موتور های جستجو قابلیت هایی بیش از آنچه ما می دانیم دارند. برای یاد گرفتن زبان پرس و جوی گوگل اینجا و اینجا و اینجا را ببینید

گوگل همه وب نیست: احتمالا اولین کاری که به ذهن می رسد جستجو در گوگل است، ولی این نکته را به یاد داشته باشید که گوگل همه وب را ایندکس نمی کند، خیلی اوقات بوده که من صفحه ای را توی گوگل پیدا نکرده ام ولی با استفاده از موتورهای جستجوی دیگر توانسته ام آنرا پیدا کنم.

استاد بزرگ ویکیپدیا: اگر مطلب شما مطلب متداولی هست احتمالا ویکیپدیا معرفی مناسبی در این رابطه دارد. حتی اگر مطلب مناسبی توی ویکیپدیا پیدا نکردید سر زدن به آنجا باز هم ضرری ندارد. حداقل می توانید صفحه جدید در رابطه با موضوعتان درست کنید یا صفحه موجود را ارتقا دهید تا نفر بعدی بتواند از آن استفاده کند.

کتاب الکترونیک: اگر بتوانید eBook مناسبی درباره موضوع مورد نظرتان پیدا کنید می توانید خوشحال باشید. شاید بتوانید کتاب مورد نظرتان را در flazx یا ebooksclub پیدا کنید. اگر موفق نشدید سعی کنید از یکی از نرم افزارهای p2p استفاده کنید(emule، edonkey، shareaz، ...).

سایت مجلات و کنفرانس های تخصصی: در هر زمینه ای از علم، مجلات و کنفرانس های معتبری وجود دارد که می توانید اطلاعات مفیدی از آنها به دست آورید. کنفرانس ها عموما ارائه دهنده آخرین دستاوردها در آن زمینه هستند و مجلات عموما معتبر ترین مقالات را در آن زمینه خاص ارائه می دهند. در رشته کامپیوتر معتبر ترین مجلات و کنفرانس ها توسط دو موسسه ACM و IEEE ارائه می شود. متاسفانه برای دسترسی به این سایت ها باید هزینه پرداخت کنید یا username/password داشته باشی، ولی چون ما ایرانی ها خیلی اهل پرداخت هزینه نیستیم معمولا سعی می کنیم یکی از این username/password های سرگردان پیدا کرده و از آن استفاده کنیم. البته بعضی از دانشگاه های کشور دسترسی به برخی سایت ها را در داخل دانشگاه امکان پذیر ساخته اند. مثلا داخل دانشگاه تربیت مدرس می توانید از sciencedirect استفاده کنید.

Google scholar: بخش scholar گوگل برای پیدا کردن مقالات معتبر خیلی بهتر از خود گوگل عمل می کنید. اگر موضوعی که دنبال آن می گردید بیشتر از اینکه کاربردی باشد علمی هست، google scholar می تواند نتایج بهتری در بر داشته باشد. مشکل اصلی بخش scholar گوگل این است که خیلی اوقات مجلاتی را ایندکس می کند که دسترسی به آن ها عمومی نیست(مثل همان IEEE و ACM که گفتم). برای حل این مشکل گوگل در کنار هر مقاله ای که پیدا کرده یک لینک با برچسب Web Search قرار داده، وقتی بر روی این لینک کلیک کنید گوگل توی وب دنبال همان مقاله می گردد. این ویژگی از این جهت مهم هست که احتمال دارد که همان مقاله ای یک جای دیگر توی وب هم قرار داشته باشد و شما از این طریق می توانید به آن مقاله دسترسی پیدا کنید، ولی استفاده از این روش همیشه جواب نمی دهد.

Google Video: گاهی اوقات توی گوگل ویدیو فیلم های بسیار جالبی در مورد کنفرانس ها و کلاس های درس دانشگاه ها پیدا می شود. توصیه می کنم اگر به اینترنت پر سرعت دسترسی دارید حتما یک سری به گوگل ویدیو بزنید. دیدن یک فیلم می تواند شما را با جو کلاس ها و کنفرانس های خارجی آشنا کند.

سایت های کلاس های درس: خیلی از دانشگاه ها و اساتید منابع مناسبی را بر روی سایت های خود معرفی می کنند، بررسی سایت دروس از دو جهت مفید است، اول اینکه فردی با تجربه منابعی را به شما معرفی می کند، دوم اینکه این منابع برای آموزش جمع آوری شده و احتمالا درک آن برای شخصی که آشنایی مناسبی با موضوع ندارد مناسب هست. برای پیدا کردن منابع درسی به چند صورت می توانید عمل کنید، یکی اینکه توی گوگل دنبال عبارت مورد نظرتان به همراه یک کلمه کلیدی دیگر که نشان دهنده دوره آموزشی باشد بگردید، مثل "Computer Science Course"، دوم اینکه توی همان گوگل دنبال عبارت مورد نظرتان توی domain های .edu بگردید، مثل "computer science site:.edu". دانشگاه ام آی تی هم منابع برخی از کلاس های خودش را روی OpenCourseWare قرار داده که ممکن است چیزهای بدرد بخوری میان آن ها پیدا شود.

2 comments:

Anonymous said...

That part about google tips was so nice. tnx

Anonymous said...

Videolectures.net
سايت خوبي است