شکایت اوراکل از گوگل
این دعوای اوراکل و گوگل هم انگار جدی هست. اگر یادتون باشه چند وقت پیش اوراکل سان رو خرید. همون موقع خیلی ها فکر می کردند بهتر بود که شرکتی مثل آی بی ام، سان رو بخره. چون این مسئله با توجه به نگاه اوراکل به دنیای اپن سورس ممکنه برای خیلی ها مشکل ساز بشه. حالا بعد از چند وقت اون اتفاقی که نباید می افتاد افتاد! اوراکل از گوگل به خاطر استفاده غیر مجاز از جاوا روی اندروید شکایت کرده. داستان از این قراره که اندروید از یه نسخه تغییر یافته ماشین مجازی جاوا به نام دالویک (Dalvik) استفاده می کنه. دالویک یه ماشین مجازی هست که برای اجرای بهینه روی پردازنده های کم قدرت طراحی شده. دالویک بر خلاف JVM که یک ماشین Stack Based هست، یک ماشین Register Based هست. یعنی معماری کاملا متفاوتی داره. طبیعتا فایل باینری هم که روی دالویک اجرا میشه با استاندارد باینری جاوا (کلاس فایل ها) هم خوانی نداره. یعنی برنامه های جاوا که با کامپایلر استاندارد جاوا کامپایل شدن نمی تونن روی دالویک اجرا بشن. فایل های اجرایی دالویک با پسوند dex شبیه به jar فایل های جاوا هستن که از چند کلاس فایل جاوا تشکیل شده. ولی بر خلاف jar فایل ها، یک فایل زیپ نیستن. توی SDK اندروید ابزاری به نام dx وجود داره که میتونه اکثر فایل های jar رو به dex تبدیل کنه. نسخه جاوای اندروید خیلی شبیه نسخه استاندارد جاوا هست با این تفاوت که بخشی از کتابخانه استاندارد جاوا مانند Swing از آن حذف شده و قسمتی دیگر که عمدتا مربوط به کتابخانه گرافیکی برای ساخت واسط کاربر و نوشتن بازی ها و دسترسی به سخت افزار می شود به آن اضافه شده. به هر حال اینطور که به نظر میرسه کار گوگل با چند تا از patent های سان مشکل داره.
جیمز گاسلینگ پدر جاوا که بعد از پیوستن سان به اوراکل از این شرکت جدا شد در وبلاگ خود به نکته جالبی اشاره می کند. گاسلینگ می نویسد: هنگام مذاکرات سان با اوراکل، وقتی وکلای اوراکل متوجه مشکل سان و گوگل شدند، چشمانشان از خوشحالی برق می زد. حالا اینطور به نظر میاد که حتی پیش از خرید سان، اوراکل به فکر به دادگاه کشاندن گوگل بوده. او همچنین می نویسد سان هیچ موقع برای به دادگاه کشاندن دیگران patent به ثبت نمی رساند و این کار بیشتر برای جلوگیری از شکایت دیگر شرکت ها بر علیه سان بود.
این را هم بگویم که گرچه اندروید به صورت اپن سورس و رایگان در اختیار همه قرار دارد ولی منبع درآمد بزرگی برای گوگل هست. علاوه بر درآمدی که گوگل از طریق تبلیغات بر روی موبایل به دست می آورد، ۳۰ درصد از قیمت فروش برنامه های فروخته شده در مارکت اندروید نیز به گوگل می رسد. به هر حال به نظر می رسد خروجی این دادگاه می تواند تاثیر جدی بر روی توسعه اندروید داشته باشد.
---
مرتبط با موضوع: