چند وقتی بود که اصلا فرصت نوشتن نداشتم، البته الان هم خیلی وقت ندارم. ولی پست آخر مهرداد من رو ترغیب کرد که یک چیزی بنویسم. ابزار های نرم افزاری زیادی هست که توی کارهای روزمره به من کمک می کنه. بعضی از این ابزارها به قدری موثر هست که بدون اونها زندگی برای من خیلی سخت می شه. شاید الان همه اونها یکجا به ذهن من نرسه ولی چند تا از مهمترین هاش رو می نویسم، این رو هم بگم که من عموما به ابزارهای اپن سورس علاقه بیشتری دارم. شاید این همون چیزی هست که مهرداد بهش گفته سبک، ولی اگر ابزار خوبی وجود داره که اپن سورس هم نیست، خیلی تاکیدی برای استفاده نکردن از اون ندارم:
1- فایرفاکس و بچه هایش: انصافا فایرفاکس جزء ابزارهایی است که اگر نبود زندگی برای من خیلی سخت می شد، به علاوه من خودم از ایده فایرفاکس (XUL) خیلی لذت می برم. همین ایده بوده که باعث شده این هم Add-On بدرد بخور برای این مرورگر وجود داشته باشه. روی فایرفاکس من فعلا این Add-On ها نصب هست:
Adblock Plus, Clip to OneNote, Customize Google, DOM Inspector, Downloads in Tab, DownThemAll, Header Spy, Live HTTP Headers, Locationbar, Menu Editor, President Ahmadinejad Countdown, Right Encoding, Save Link in Folder, Scrap Book, Stumble Upon, Web Search Pro, Yahoo Mail Notifier
2- یاهو ساید بار و بچه هایش: ساید بار های زیادی برای سیستم عامل ویندوز وجود داره ولی من بدون هیچ دلیل خاصی ساید بار یاهو رو ترجیح می دم (شاید به خاطر اینکه محمد رشتی این رو به من توصیه کرده). دو تا از ویجت های جالب یاهو ساید با که خیلی به من کمک می کنه، یکی تقویم جلالی هست که بوسیله یک نفر به نام محمد پروشانی نوشته شده (که من ایشون رو نمی شناسم ولی ازشون خیلی تشکر می کنم). یکی Todo List هست که به وسیله Kurt Papake نوشته شده و من از ایشون هم تشکر می کنم.
3- OneNote و هنرهایش: به نظر من OneNote یکی از محصولات بی نظیر ماکروسافت هست. اگر سرتان خیلی شلوغ است توصیه می کنم حتما از این ابزار استفاده کنید. OneNote رو خود مهرداد به من پیشنهاد داد.
4- تاندربرد و وب میل: Thunderbird به همراه Add-On وب میلش ابزار خیلی خوبی هست برای کسی که لپ تاپ دارد و گاهی اوقات به اینترنت وصل هست و گاهی اوقات نیست خیلی مفید است.
5- KMPlayer و VLC Player: این دو تا از اون مدیا پلیرهایی هستند که همه نوع فایلی رو پخش می کنه. حتما امتحانشون کنید.
6- 7z و سادگیش: یک Archive Manager ساده، سریع و بی دردسر، که من به خاطر اپن سورس بودنش او رو به WinRar ترجیح می دم.
7- TortoiseSVN و اطمینان قلبش: یک interface (؟) برای سیستم ویرایش SVN که خیلی خوب با Explorer ویندوز integrate شده. جدای از پروژه های کاری، همه پروژه های درسی، سمینارها، مقاله ها و هر چیز در حال توسعه ای روی هارد درایو من، روی SVN قرار داره. این کار به آدم این اطمینان رو میده که خراب کاری هاش (مخصوصا توی شرایط حساس) هزینه زیادی نداره و با چند تا کلیک می تونید وضعیت رو به شرایط مطلوب بر گردونید. خوبی TortoiseSVN این هست که نیازی به نصب سرور نداره و خودش به صورت مستقل روی یک کامپیوتر شخصی می تونه مورد استفاده قرار بگیره.
8- TrueCrypt: وقتی امنیت بعضی از فایل ها برای شما مهم باشه، TrueCrypt می تونه خیلی مفید باشه. این ابزار یک درایو مجازی با محتویات رمز شده در اختیار کاربر قرار میده. یکی از ویژگی های مهم این نرم افزار کارایی خیلی بالای اون هست. شما می تونید درایو هایی رمز شده با حجم چند گیگا بایت داشته باشید و خیلی راحت فایلهاتون رو از/به اون کپی کنید. TrueCrypt دقیقا شبیه یک هارد درایو عادی برای شما کار میکنه.
9- eclipse و groovy: جدای از نوشتن برنامه های درست و حسابی با eclipse خیلی اوقات نیاز پیدا می کنید که چند خط اسکریپت برای انجام کاری بنویسید. من معمولا این کار رو توی محیط eclipse و با استفاده از جاوا یا groovy انجام میدم. البته این مساله بستگی به تسلط شما به محیط و زبان برنامه نویسی داره.
10- vim: قبلا در مورد vim یک پست داشتم. ویرایشگر جالبی هست.
11- Excel و Statistica: مجموعه آفیس ماکروسافت در مجموع یکی از شاهکارهای مایکروسافت محسوب میشه (با وجود اینکه خیلی از محصولات ماکروسافت خوشم نمیاد ولی آفیس واقعا جالبه)، خوب excel یکی از ابزارهایی هست که زیاد از اون استفاده می کنم. بعضی اوقات که توی excel نمیشه کاری رو به راحتی انجام داد استفاده از Statistica خیلی می تونه کمک بکنه. Statistica یک نرم افزار آماری خیلی قوی هست، یکی از ویژگی های جالب این نرم افزار این هست که در عین قدرتمند بودن خیلی ساده میشه ازش استفاده کرد و نیاز به آموزش زیادی نداره.
12- Paint.NET: به جای نرم افزار Paint ویندوز من از یک نرم افزاری به نام Paint.NET استفاده می کنم. خوبی این نرم افزار این هست که در عین سادگی خیلی از عملگرهای لازم برای تغییر تصویر رو داره.
13- Vidalia: این نرم افزار یک interface برای استفاده از Tor هست. Tor یک شبکه توزیع شده برای بی نام و نشان (Anonymous) ماندن بر روی اینترنت هست. Tor حداقل دو تا مشکل عمده رو حل می کند. اول اینکه با استفاده از اون می تونید به سایت هایی که اجازه دسترسی کاربران ایرانی رو نمیدن دسترسی داشته باشید (چون استفاده از Tor باعث میشه از دید سرور، آدرس IP شما چیز دیگری به نظر برسه). دوم اینکه Tor برای شما Port Forwarding انجام میده. در جاهایی مثل دانشگاه ها و شرکت ها، که معمولا پورت های غیر ضروری به وسیله firewall بسته شده، شما می تونید با استفاده از این نرم افزار اون نرم افزارها رو اجرا کنید!